Fotbaliști care au evoluat sub tricolor, dar s-au născut în afara granițelor României

Fotbaliști care au evoluat sub tricolor, dar s-au născut în afara granițelor României
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mijlocașul echipei germane Hertha Berlin, Maximilian Nicu, ar putea fi primul fotbalist născut în afara granițelor României care evoluează în echipa națională în ultimii 60 de ani, dacă va primi cetățenia română până la sfârșitul acestei luni.

Echipa națională de fotbal a României a disputat primul său meci în anul 1922 și în rândurile sale făceau parte atunci jucători de origine germană, maghiară și cehă, cum ar fi Adalbert Ritter, Alois Szilagy, Elemer Hirsch, Dezso Jakobi, Nicolae Honigsberg, Francisc Zimmermann, Carol Frech, Paul Schiller. Printre puținii români din echipă se număra căpitanul Aurel Guga.

În afara jucătorilor din anii ’20, reprezentativa României a mai înregistrat alți 12 fotbaliști născuți în afara granițelor care au îmbrăcat tricoul echipei naționale, nefiind luați în calcul cei din Basarabia și Bucovina:

Charles Kohler, născut în Elveția, la Geneva, la 9 octombrie 1900, legitimat la Tricolorul București, a evoluat într-un singur meci în tricoul echipei naționale, în 1925.

Svetozar "Kika" Popovici s-a născut în anul 1902, pe teritoriul fostei Iugoslavii și a evoluat tot într-un singur meci pentru naționala României, în anul 1925, pe când era jucător al formației Juventus București, după care s-a întors în țara sa natală, devenind arbitru internațional și conducător al naționalei slave.

Ladislau Raffinsky, poreclit "câinele", s-a născut la 23 aprilie 1905, în localitatea ungară Miskolc. A fost legitimat la Juventus București, Rapid (n.r. – CFR București atunci), precum și la marile echipe ale fotbalului românesc din acea perioadă, Chinezul și Ripensia Timișoara. Raffinsky a jucat 20 de meciuri pentru echipa națională, în perioada 1929-1938.

Lazăr Sfera, născut în localitatea Sânmihai din Banatul sârbesc, s-a aflat în teren la 14 meciuri ale "tricolorilor", iar de șase ori a purtat banderola de căpitan al echipei, în perioada 1931-1941. Pe post de fundaș, "Bădia", cum era poreclit Sfera, a fost legitimat la Poli Timișoara, Venus București, "U" Cluj , România Cluj.

Zoltan Beke, născut la Biserica Albă, în Iugoslavia, la 30 iulie 1911, a fost extrema dreaptă a Ripensiei și a jucat șase meciuri pentru echipa națională, între 1935 și 1937.

Eugen Lakatos s-a născut la 24 octombrie 1912, la Zichy, oraș care se întindea atât pe teriotoriul Ungariei, cât și al Cehoslovaciei. Lakatos a evoluat pe postul de mijlocaș, la UD Reșița și Ripensia, iar la echipa națională a jucat șase meciuri, între 1932 și 1933.

Fostul atacant al echipei Venus București, Kostas (Constantin) Humis, a evoluat în două meciuri ale naționalei (1941 și 1943), în care a marcat un gol. Născut la Pireu, în Grecia, la 18 septembrie 1914, Humis a fost remarcat cu ocazia Cupei Balcanice, din anul 1935, competițui organizată în Bulgaria, când a evoluat împotriva echipei României și a marcat două goluri în poarta lui Anghel Crețeanu. În 1936, el a fost transferat la Venus, cu care avea să câștige trei titluri de campion. Spre finalul carierei a jucat la Gaz Metan Mediaș, apoi s-a întors în Grecia, unde a încetat din viață în anul 1979, la Atena.

Cornel Orza s-a născut la 9 ianuarie 1916, în Statele Unite ale Americii. Atacant la Venus, Orza a jucat șapte meciuri în echipa României, în perioada 1938-1940, și a înscris un gol.

Un alt jucător născut peste hotare este Francisc Fabian. Fotbalist al echipei Carmen București, Fabian s-a născut la 21 octombrie 1917, pe teritoriul Ungariei, a evoluat într-un singur meci pentru naționala României, în care a și marcat (1945).

Unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români născut în străinătate este Ilie Oană. Născut la 16 august 1918, la Harbor (SUA), Oană a fost extremă la Juventus București și a jucat două meciuri în tricoul echipei naționale. Debutul lui Oană la naționala României s-a produs la 20 octombrie 1939, la București, pe stadionul "ANEF", într-un meci cu Ungaria, scor 1-1. Oană a disputat al doilea și, totodată, ultimul meci la națională după nouă ani, 10 octombrie 1948, la Chorzow, cu Polonia, scor 0-0, când era legitimat la Petrolul Ploiești.

Sever Coracu s-a născut la 2 octombrie 1920, la Covil, în Iugoslavia, și a evoluat în două partide ale echipei naționale. Primul, în anul 1940, iar al doilea, în 1946. Sever Coracu, supranumit “omul motocicletă" datorită vitezei sale, era și campion național la sprint.

Ladislau Bonyhadi s-a născut la 25 martie 1923, la Bonyhar, în Ungaria. Atacant "de meserie", Bonyhadi a jucat pentru KAC (Clubul Atletic Cluj), care evolua în campionatul Ungariei, și apoi la ITA Arad, unde a câștigat titlul de golgheter al campionatului, în sezonul 1947-1948, cu 49 de goluri, record ce rezistă și astăzi. Bonyhadi a jucat trei meciuri la națională, între 1947-1948, după care a plecat în Ungaria.

În ultimii 60 de ani, nu au mai fost consemnate asemenea cazuri. Acum, Maximilian Nicu a fost convocat de selecționerul Victor Pițurcă pentru meciurile cu Serbia și Austria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2010, sub rezerva dobândirii de către fotbalistul echipei Hertha Berlin a cetățeniei române, până în 28 martie.

Maximilian Nicu s-a născut în data de 25 octombrie 1982, în Germania, ambii săi părinți fiind români. El a început să joace fotbal la formația germană TSV 1860 Rosenheim, a mai evoluat la SV Wacker Burghausen, SV Wehen, iar în vara anului 2008 a fost legitimat la echipa Hertha Berlin, cu care a debutat în Bundesliga. Nicu are 19 partide jucate pentru Hertha în prima ligă germană, în care a înscris două goluri.

Maximilian Nicu a depus, în data de 23 februarie, la consulatul României din Berlin, actele necesare pentru obținerea cetățeniei române, care i-ar permite să evolueze pentru naționala pregătită de Victor Pițurcă în preliminariile Cupei Mondiale.

Ministerul Justiției (MJ) a precizat, în data de 3 martie, că nu poate aprecia dacă Nicu Maximilian Johannes Ștefan (Hertha Berlin) va fi cetățean român până în data de 28 martie, când este programat meciul cu reprezentativa Serbiei, din preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud.

"În evidențele Direcției Cetățenie din cadrul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești se regăsește înregistrată cererea de dobândire a cetățeniei române formulatã de domnul Nicu Maximilian Johannes Ștefan, în baza art. 10 alin. 1 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991 modificată și completată. La data analizării cererii formulate de domnul Nicu Maximilian Johannes Ștefan, Comisia pentru Cetățenie va aprecia dacă dosarul acestuia este complet. În prezent, procedura de acordare/redobândire a cetățeniei române durează de la o lună până la 12 luni. În consecință, nu putem aprecia dacă domnul Nicu Maximilian Johannes Ștefan va fi cetățean român până la data de 28 martie 2009", au precizat reprezentanți ai Ministerului Justiției.

MEDIAFAX

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×